Registratie betaalautomaten

Veiligheid is voor een betaaltransactie cruciaal. De consument zorgt samen met de acceptant voor een zo veilig mogelijke betaalsituatie. Maar ook buiten hun zicht wordt de veiligheid van elektronische betaaltransacties gewaarborgd.

Voordat een betaalautomaat toegelaten kan worden in het betalingsverkeer, moet deze voldoen aan allerlei internationale regels en eisen van PCI (Payment Card Industry).

Op de website van Betaalvereniging Nederland staat een lijst met geregistreerde betaalautomaten. Wilt u meer weten over de registratie van een bepaalde betaalautomaat, kijkt u dan ook de website van de Betaalvereniging of op www.checkout.nl.

Alle automaten contactloos vanaf 1 januari 2020

Contactloze betaalinstrumenten bieden meer gemak, snelheid en veiligheid voor zowel consumenten als winkeliers. Dat is één van de redenen dat de merkeigenaren van pinpassen en creditkaarten die wereldwijd worden gebruikt (MasterCard/Maestro en VISA/V PAY) aan hun acceptanten (toonbankinstellingen) voorschrijven dat uiterlijk 1 januari 2020 alle betaalautomaten geschikt zijn voor contactloos betalen. Verouderde automaten waarmee contactloos betalen niet mogelijk is, moeten vóór die datum worden vervangen, ook in Nederland.

Daarnaast gebruiken steeds meer consumenten contactloze betaalinstrumenten die niet meer in een betaalautomaat gestoken kunnen worden, zoals sieraden en mobiele telefoons met een ingebouwde NFC-chip voor contactloos betalen. Zodat klanten met zo'n niet-insteekbaar contactloos betaalinstrument ook in uw winkel kunnen afrekenen, is het verstandig om verouderde automaten te vervangen.

Alle typen betaalautomaten die sinds 1 januari 2016 op de markt worden gebracht, zijn reeds standaard geschikt voor contactloos betalen. Er zijn echter een paar typen automaten die vóór 2016 op de markt zijn gebracht en op grond van de certificering door de Betaalvereniging in beginsel tot ná 1 januari 2020 gebruikt konden worden. Desondanks mogen die automaten vanaf 2020 niet meer worden gebruikt, omdat ze niet geschikt zijn voor contactloos betalen en daarmee niet voldoen aan de wereldwijde voorschriften van MasterCard/Maestro en VISA/V PAY.