Krijgt u geld terug van de winkelier? Dat kan heel gemakkelijk via Retourpinnen.

Omgekeerde betaling

Retourpinnen is als het ware een omgekeerde pinbetaling. De winkelier stort het bedrag via uw betaalpas terug op uw bankrekening. De eerstvolgende werkdag wordt het retourbedrag bijgeschreven. Was uw retourpintransactie op een vrijdag, zaterdag of zondag, dan ontvangt u op maandag het retourbedrag op uw rekening.

Voor iedereen

Retourpinnen is voor iedereen met een Maestro of V PAY betaalpas. De betaalpas die gebruikt wordt bij het Retourpinnen mag een andere zijn dan de pas waarmee oorspronkelijk mee betaald is. Bijvoorbeeld van degene die voor u een artikel terugbrengt. Het maakt ook niet uit bij welke bank u bankiert. U hoeft zelf niets te doen. Als de ondernemer Retourpinnen aanbiedt, kunt u gebruik maken van deze dienst.

Hoe werkt Retourpinnen?

Krijgt u geld terug via Retourpinnen?

  • Stop de betaalpas in de betaalautomaat
  • Op de betaalautomaat verschijnt de boodschap "teruggave" of "terugbetaling"
  • Met "€ [bedrag] OK?" kunt u de transactie bevestigen
    De exacte boodschap verschilt per type betaalautomaat
  • De tekst op de betaalautomaat en de retourpinbon geven aan of het Retourpinnen gelukt is

U ontvangt een door de winkelier ondertekende retourpinbon. Dit is de bevestiging dat het retourbedrag naar u onderweg is. De eerstvolgende werkdag wordt het bedrag bijgeschreven op uw bankrekening.

Bekijk de flyer voor de consument (bestand opent in pdf).

Retourpinnen_Flyer_A5_Pagina_1

Is Retourpinnen altijd mogelijk?

Retourpinnen kan bij winkeliers die deze dienst aan hun klanten aanbieden. De winkelier zal u informeren wanneer een retourtransactie in aanmerking komt voor Retourpinnen.

U kunt zelf kiezen welke betaalpas u voor Retourpinnen gebruikt. Degene die voor u uw artikel terugbrengt naar de winkel kan zijn eigen betaalpas gebruiken. Het retourbedrag wordt de eerstvolgende werkdag bijgeschreven op de bankrekening die hoort bij de betaalpas die gebruikt is bij de retourpintransactie.

Een van de voorwaarden van Retourpinnen is dat u uw oorspronkelijke aankoop met een pas (pin of creditcard) of contactloos (zowel met de telefoon als met de betaalpas) heeft afgerekend. Daarom moet u bijvoorbeeld de pinbon kunnen tonen aan de winkelier.

Contante betalingen of betalingen met bijvoorbeeld cadeaukaarten, tegoedvouchers, betalingen op internet (met uitzondering van creditcard) komen niet in aanmerking voor Retourpinnen. Bij een retourtransactie zal de winkelier aangeven via welk betaalmiddel u uw geld terug krijgt.

Retourpinnen logo

U herkent de winkels die Retourpinnen aanbieden aan het logo van Retourpinnen.

Herkennen retourpintransactie

  • In de winkel merkt u op de betaalautomaat al een verschil op de betaalautomaat. Bij Retourpinnen hoeft u in Nederland namelijk geen pincode in te toetsen.
  • Op uw retourpinbon staat duidelijk dat het een teruggave/creditering betreft. Uw retourpinbon wordt door de winkelier ondertekend.
  • Op uw rekeningafschrift staat het bedrag bijgeschreven, in plaats van afgeschreven. Elke retourpintransactie staat als individuele transactie op uw bankafschrift.

Ondernemers hebben steeds minder contant geld in de kassalade

Een winkel is veiliger wanneer er weinig contant geld aanwezig is. Het aantal transacties met contant geld nemen af. Hierdoor is er in winkels al minder geld aanwezig. Dat is dus goed nieuws.

De winkeliers willen nu nog minder contant geld in de kassalade. Zij wilden graag een dienst om retouren eenvoudig elektronisch terug te kunnen betalen. De Nederlandse banken bieden daarom Retourpinnen aan.

Euro munten