De veiligheid van betaalautomaten wordt voor een belangrijk deel verzekerd door het bestaan van een certificeringsprocedure. Door de overstap naar EMV chiptechnologie zijn op betaalautomaten nieuwe Europese standaarden en regels van toepassing. Naar verwachting is het Europese certificeringsproces in 2017 volledig operationeel.

Tot die tijd houdt Betaalvereniging Nederland op verzoek van haar leden een eigen certificeringsprocedure aan. Deze procedure houdt zoveel mogelijk rekening met de Europese plannen en veiligheidseisen. Door deze standaarden te hanteren kunnen gebruikers betaalautomaten in heel Europa aanschaffen, mits ze voldoen aan de Europese standaarden.

Toetsing toepassing standaarden en regels
Namens haar leden toetst de Betaalvereniging bij leveranciers van betaalautomaten of de standaarden en regels juist worden toegepast. Daarnaast houdt zij toezicht op de naleving van regels en afspraken om de veiligheid en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer te waarborgen en verder te verbeteren.

Betaalautomaat geschikt voor pintransacties?
Een betaalautomaat moet ook door andere partijen dan Betaalvereniging Nederland gecertificeerd worden, bijvoorbeeld door MasterCard en VISA. Wilt u weten of een betaalautomaat geschikt is voor pintransacties, kijkt u dan ook op  www.checkout.nl .

Koppelen van betaalautomaat aan kassa
Vaak zijn betaalautomaten gekoppeld aan kassasystemen. Ook hiervoor bestaan standaarden die ertoe moeten leiden dat elke betaalautomaat aan elke kassa kan worden gekoppeld. Dit geeft ondernemers meer vrijheid in de keuze van een kassa en betaalautomaat die gekoppeld kunnen worden.