Veiligheid contactloos betalen

Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Het bestaat al 5 jaar en we doen in Nederland ongeveer 250 miljoen contactloze betalingen per maand. Toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald. Wie dat toch doet, valt snel door de mand en kan makkelijk worden opgespoord. Bovendien zijn alle gevoelige gegevens op een betaalpas cryptografisch goed versleuteld en die kunnen niet zomaar contactloos worden uitgelezen en ontcijferd.

Wie veel contactloos betaalt, hoeft bij kleinere bedragen meestal zijn pincode niet in te tikken. Kwaadwillenden kunnen uw pincode dan ook niet afkijken om daarna te proberen uw pinpas te rollen. Zo draagt contactloos betalen juist bij aan een betere veiligheid bij het pinnen.

Contactloos zakkenrollen loont niet omdat de pakkans groot is en bij iedere poging slechts een relatief klein bedrag kan worden buitgemaakt, maximaal 25 euro. Nog een geruststelling: in geval van verlies of diefstal vergoedt uw bank alle eventuele contactloze betalingen die door de dief zonder pincode zijn gedaan.

Meer weten? Dit filmpje laat zien hoe het zit met de veiligheid van contactloos betalen.