Over de grens

Met uw betaalpas betalen bij een betaalautomaat in landen binnen de Eurozone kost u niets. Geld opnemen bij een geldautomaat is in principe ook gratis. Desondanks kan het zijn dat u toch extra kosten moet betalen. De hoogte ervan verschilt per land en/of bank. Binnen de Eurozone moet dit wel in het scherm of met een sticker worden vermeld.
Als u uw betaalpas buiten de Eurozone gebruikt, dan gelden de kosten die uw eigen bank hiervoor rekent.

Veiligheid

Neem voor uw eigen veiligheid zo min mogelijk contant geld mee en gebruik vooral uw betaalpas. Wanneer u uw tas/portemonnee vergeet of u wordt bestolen, bent u uw geld kwijt. Reisverzekeraars vergoeden contant geld vaak tot een bepaald maximum.

Betaal zo veel mogelijk contactloos. Criminelen krijgen dan geen kans om uw pincode af te kijken. Binnen Europa zijn nagenoeg alle betaalautomaten aan de kassa geschikt voor contactloos betalen. U kunt daar veilig en makkelijk contactloos betalen met uw betaalpas, maar ook met een mobiele telefoon of wearable. De bedraglimiet voor betalen zonder pincode kan in het buitenland afwijken van de Nederlandse limiet van 50 euro. Het advies is, volg de melding op het scherm van de betaalautomaat.

Blokkeren van uw betaalpas

Bij verlies of diefstal moet u uw betaalpas zo snel mogelijk blokkeren. Met de mobiele app van uw bank kunt u dat meestal zelf doen en anders belt u het speciale meldnummer van uw bank, 7 dagen per week, 24 uur per dag.  Met een snelle melding van verlies of diefstal van uw betaalpas kan niemand meer bij uw geld en voorkomt u schade. Heeft u geen bank app draag dan het meldnummer bij u of zet dit in uw telefoon. Aangifte doen bij de lokale politie is niet nodig als het alleen om uw pas gaat.

Meldnummers vanuit het buitenland

 ABN AMRO  +31 (0) 10 241 17 20
 ING Bank  +31 (0) 20 22 888 00
 Rabobank  +31 (0) 88 722 67 67
 SNS Bank  +31 (0) 88 385 53 72 (ook via 'collect call')
 Overige banken  +31 (0) 88 385 53 72 (ook via ‘collect call’)

Betalen buiten Europa

De meeste banken blokkeren passen voor betalen en geld opnemen buiten Europa. Wie naar een land buiten Europa gaat moet zijn betaalpas 'aanzetten'. Dit kan via de app, internetbankieren, telefonisch of (indien mogelijk) bij een bankkantoor. Welk land tot Europa wordt gerekend verschilt per bank. Informeer bij uw bank voordat u op reis gaat of uw bestemming tot Europa behoort.

Tips

  • Neem twee betaalpassen of een betaalpas en een creditkaart mee op vakantie en bewaar ze gescheiden van elkaar, in verschillende tassen of kledingstukken. Contactloos betalen op uw mobiele telefoon (zoals Apple Pay) naast uw betaalpas of creditkaart, kan ook.
  • Gebruik van een betaalpas is meestal goedkoper dan gebruik van een credit kaart. De kosten verschillen per land, per bank, per betaalpas en per credit kaart. Als er een vast bedrag per verrichting gerekend wordt, is frequent gebruik van een betaalpas bij kleine bedragen af te raden.
  • Hebt u een smartphone, gebruik dan de bank app van uw bank. Daarmee kunt u op reis uw saldo en transacties controleren, desnoods uw saldo ophogen vanaf een spaarrekening en een vermiste betaalpas (laten) blokkeren.
  • Gebruikt u uw betaalpas in een land met een andere valuta, kies er dan aan de kassa of bij een geldautomaat altijd voor om in de plaatselijke valuta af te rekenen en niet in euro’s. Uw eigen bank zorgt dan voor het omwisselen en dat is meestal voordeliger.
Confidental Infomation