Zaterdag zonder contanten

Wij doen mee - Zaterdag zonder contanten A4 poster liggendTwintig burgemeesters in het land hebben een week zonder contant geld betaald. De volgende stap was de Zaterdag zonder contanten. Zaterdag 12 oktober 2013 betaalde niet alleen alleen de burgemeesters maar ook hun ambtenaren, B&W-collega’s en raadsleden uitsluitend met pin. Contant geld bleef thuis, alleen de betaalpas ging mee voor alle zaterdagse betalingen.

Ook Minister Opstelten leverde zijn portemonnee voor een week in en riep heel Nederland op zaterdag 12 oktober alle aankopen te pinnen in plaats van contact te betalen.

Burgemeester Annemarie Jorritsma zei namens Almere ‘Ja, graag’ tegen het initiatief. Bekijk de video waarin zij haar eigen ambtenaren en ook al haar ‘contantloze’ collega-burgemeesters opriep om mee te doen. Het initiatief is onderdeel van de Week van de Veiligheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Voorlichtingsmateriaal

Voorlichtingsmateriaal voor intranet, website, e-nieuwsbrieven, Facebook, ....

Veiligheid

Door de Zaterdag zonder contanten te ondersteunen en uit te dragen maken gemeenten burgers en ondernemers bewust van hun eigen rol en verantwoordelijkheid bij het thema veiligheid. De ervaring leert dat juist in de donkere wintermaanden de criminaliteit - en de kans op overvallen - stijgt. Met de actie Zaterdag zonder contanten kan elk individu zijn steentje bijdragen. Door meer te pinnen neemt het gebruik van contant geld verder af, waardoor de veiligheid voor iedereen - ondernemers en consumenten - toeneemt.