Wifi in de winkel

Voorraadmanagement, locatiebeveiliging, kassabeheer. Maar ook toegang tot de winkelapp, klantbewegingen volgen op de winkelvloer, communicatie met de klant. En natuurlijk het afhandelen van betalingen. Allemaal toepassingen waarbij wifi uitkomst biedt. “Ook in de retail kunnen we bijna niet meer zonder wifi. Maar regel je zaakjes wel goed en zorgvuldig”, adviseren Michel van Bommel van Detailhandel Nederland en Peter Kleppe van Betaalvereniging Nederland.

Wifinetwerken in de winkelomgeving zijn populair, al benutten ondernemers nog lang niet alle mogelijkheden van wifi. De draadloze lokale netwerken worden snel opgepikt door consumenten, wikkelen vlot het betalingsverkeer af en ondersteunen de bedrijfsprocessen van de ondernemer. Tegelijkertijd hebben retailondernemers nauwelijks weet van de zwakke punten of de bedreigingen die de kop kunnen opsteken. “Je moet de balans vinden tussen maximale beschikbaarheid en minimale kans op misbruik of fraude”, stellen Van Bommel en Kleppe.

Voorop staat dat het gebruik van het wifinetwerk door eigen personeel strikt gescheiden dient te zijn van het gebruik door consumenten. Ook heeft de afwikkeling van betaaltransacties via het wifinetwerk extra aandacht nodig.

Ook wifi in de winkel? Hier moet u rekening mee houden: