Arriva is gestart met de proef ‘pinnen en contactloos betalen’ in de Arriva-stadsbussen in Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Op dinsdagochtend 5 juli werd hiervoor het officiële startsein gegeven in een bus in Tilburg. Reizigers kunnen met deze nieuwe betaalmogelijkheid een papieren vervoerbewijs aanschaffen. Onderdeel van de proef is dat ernaar gestreefd wordt om per uiterlijk 1 oktober 2016 na 19.00 uur geen contant geld meer te accepteren in de stadbussen in Tilburg. Naast de proef ‘pinnen en contactloos betalen bus’ is er een heel pakket aan maatregelen in voorbereiding om de hoeveelheid contant geld op de bussen op korte termijn verder te verminderen.

Veilig op weg naar cashloos betalen

Naast reizen met een OV-chipkaart kunnen reizigers een papieren kaartje kopen bij de buschauffeur. Dit papieren kaartje kan contant worden betaald en gedurende de proef nu ook met een betaalpas (pinnen of contactloos). Het tarief blijft hetzelfde. De pinbon is het vervoerbewijs. De voorwaarden die gelden voor een papieren kaartje, zijn voor de pinbon hetzelfde.

Contactloos-betalen-in-de-bus-kl

Arriva zal uiterlijk per 1 januari 2018 in al haar bussen in Nederland geen contant geld meer accepteren. Partijen zijn het er over eens dat deze maatregel met een grote mate van zorgvuldigheid uitgevoerd moet worden. Daarom gelden voor het niet meer accepteren van contant geld vanaf uiterlijk 1 januari 2018 de volgende drie voorwaarden:

  • Stabiele en goed functionerende techniek;
  • Overeenstemming met alle betrokken overheden;
  • Goed geïnformeerde reizigers.

De maatregelen zijn onderdeel van het landelijke Arriva-plan ‘Veilig op weg naar cashloos betalen in onze voertuigen’, waar Arriva sinds de recente overvallen in maart en april mee aan de slag is gegaan.

Uitbreiding naar stadsdienst Breda

De proef is vandaag gestart met 80 stadsbussen in Tilburg en Den Bosch. Per 1 augustus 2016 wordt de proef ‘pinnen en contactloos betalen’ verder uitgebreid naar de Arriva-Stadsbussen in Breda en een groot aantal andere bussen in de provincie Noord-Brabant. Vanaf dat moment kan er in 180 Arriva-bussen in Brabant gepind worden. Samen met de bussen van de eerdere proef in Alphen aan den Rijn en Gouda heeft Arriva dan 15% van haar bussen uitgerust met pinapparatuur.

Kaartverkoop Arriva Stores

Een andere manier om een bijdrage te leveren aan het verminderen van contant geld op de bus, is om verkooppunten buiten de bus mogelijk te maken, zoals verkoop in de Arriva Stores. Iedere Arriva Store in Nederland gaat daarom vanaf 1 juli 2016 de papieren kaartjes die ook in de bus te koop zijn uit de eigen regio verkopen.

Nieuwe betaalmethoden

Arriva onderzoekt voortdurend innovatieve oplossingen voor het reis- en betaalgemak in het openbaar vervoer. Deze proef draagt naast het vergroten van de veiligheid bij aan reis- en betaalgemak in het openbaar vervoer. De activiteiten van Arriva passen binnen de plannen die de gezamenlijke vervoerders, verenigd in de branchevereniging OVNL, in Nederland hebben gemaakt om te komen tot het niet meer accepteren van contant geld op voertuigen per 1 jan 2018.