Opmars contactloos betalen bij snoep- en drankautomaten

Er wordt steeds meer contactloos betaald bij zogenoemde vendingautomaten (verkoopautomaten voor bijvoorbeeld snoep en drank). In het verleden kon bij veel automaten met de Chipknip worden betaald, maar dat betaalmiddel hield eind 2014 op te bestaan. Contactloos betalen blijkt een uitstekende vervanging in deze betaalsituatie.

De verwachting is dat er dit jaar bijna 40 miljoen contactloze transacties bij vendingautomaten worden gedaan. Dat is 50 procent meer dan in de hoogtijdagen met de Chipknip werd gedaan (27 miljoen).

Contactloos betalen op Margriet Winter Festival

Mw. Den Haan betaalt contactloos bij de tasjesautomaat op het Margriet Winter Festival
Mw. Den Haan betaalt contactloos bij de tasjesautomaat op het Margriet Winter Festival

Om consumenten bekend te maken met de mogelijkheid om contactloos te betalen bij een
verkoopautomaat is op het Margriet Winter Festival door Vending@Work een automaat met contactloze betaalterminal geplaatst. Bezoekers van het festival kunnen voor 10 eurocent bij de automaat een tasje kopen. Dat wordt volop gedaan. Een bezoekster uit Den Haag: “Ik betaal al contactloos bij de supermarkt. Ideaal, want je hoeft meestal je pincode niet in te toetsen en het gaat twee keer sneller. Bij zo’n snoepautomaat had ik het nog nooit gedaan maar dat is ook heel makkelijk. Ik ga er voortaan op letten. Kan ik mijn muntjes thuislaten!”

Bij verkoopautomaten kun je voor bedragen tot en met 25 euro contactloos betalen, zonder pincode. Je kunt achter elkaar in totaal tot maximaal 50 euro contactloos betalen zonder de pincode in te tikken. Bij verlies of diefstal van een contactloze betaalpas vergoedt de bank alle contactloze betalingen zonder pincode die een vinder of dief daarmee doet.

Veiliger voor de vendingbranche

“De vendingbranche was niet de eerste branche die contactloos betalen omarmde,” zegt Michiel Kalff van Payter BV, leverancier van contactloze betaalterminals voor onbemande verkoopautomaten. “Dat komt omdat de juiste oplossingen niet meteen voorhanden waren en bedrijven aarzelden om de vendingautomaten om te bouwen. We zien het animo dit jaar duidelijk toenemen. Niet zo gek: voor de pashouder is het makkelijk en snel en voor onze branche is het veel veiliger.”
Er zijn in Nederland ongeveer 8.000 verkoopautomaten. Het gemiddelde transactiebedrag ligt rond 1,15 euro.

Grafiek aantal contactloze betalingen bij verkoopautomaten tot en met oktober 2016