Betalen aan de kassa 2018: dalende trend cash zet verder door

In 2018 betaalden consumenten in Nederland 37% van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met contant geld en 63% met hun pinpas terwijl zij in 2017 41% van hun aankopen contant afrekenden.

Hoewel consumenten voor onderlinge betalingen overwegend contant geld gebruiken, is ook hier een verschuiving richting elektronische betaalwijzen zichtbaar. In 2018 werden 59% van de onderlinge transacties met contant geld gedaan, tegen 67% in 2017. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Aandeel contante betalingen aan de kassa is gedaald naar 37%

Tussen 2017 en 2018 is het aantal contante betalingen door consumenten in winkels, horecagelegenheden, benzinestations, op de markt en bij dienstverleners afgenomen van 2,74 miljard betalingen naar 2,53 miljard betalingen. Het aantal pinbetalingen is in deze periode gestegen van 3,84 miljard betalingen naar 4,28 miljard betalingen. Het toegenomen gebruik van de pinpas komt mede doordat consumenten op steeds meer locaties, zoals in de horeca en op de markt, kleine bedragen contactloos betalen met hun pinpas. De stijging van pinnen is het sterkst bij bedragen tot EUR 5, terwijl er nauwelijks verandering is bij bedragen vanaf EUR 50.

Figuur: Aantal betalingen in miljarden   

Lees het volledige bericht hier…