Derde consumenten zonder contant geld op pad

Meer pinnen, minder geldopnames

Leidschendam, 8 oktober 2012 – Nederlanders vertrouwen steeds meer op hun betaalpas. Bijna een derde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft regelmatig helemaal geen contant geld meer op zak. Het aantal pinbetalingen stijgt al jaren sterk, terwijl het aantal contante betalingen drastisch daalt. Ook is de trend dat er steeds minder geld wordt opgenomen bij geldautomaten.

Betalen met de pinpas is in Nederland inmiddels vanzelfsprekend. Twintig jaar na het begin van pinnen zit er nog steeds een forse groei in. In 2011 werden 2,29 miljard pintransacties gedaan met een totale waarde van 83 miljard euro. Ook dit jaar gaat de groei gewoon door, ondanks de slechte economische situatie. De toename in pinbetalingen gaat gepaard met een daling in contante betalingen. DNB rapporteerde aan het begin van deze eeuw zo’n 7 miljard contante betalingen tegen 4,1 miljard in 2011.

Vaker alleen plastic mee

Doordat op steeds meer plaatsen met de pinpas betaald kan worden (ruim 280.000 betaalautomaten) is er een groeiende groep consumenten die helemaal geen contant geld meer bij zich heeft. Van de consumenten zegt 29% ‘vaak’ of ‘bijna altijd’ alleen een pinpas mee te nemen. Mannen verschillen hierin niet van vrouwen. Ouderen (leeftijdsgroepen 45+) kiezen er nog wel vaker voor om beide betaalmiddelen mee te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Boom Marktverkenningen* van september 2012 in opdracht de Betaalvereniging Nederland en de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB).

* Online enquête onder 1.030 personen (18-65 jaar) in augustus 2012.

Gemiddeld 40 euro contant in de portemonnee

Toch vinden veel mensen het nog een prettig idee om contant geld op zak te hebben, ook als ze eigenlijk een voorkeur hebben voor elektronisch betalen. Nederlanders hebben gemiddeld iets meer dan 40 euro aan contant geld op zak volgens DNB. Het aantal geldopnames bij geldautomaten daalde van 473 miljoen in 2008 naar 437 miljoen vorig jaar.

Ruim 60% van de Nederlanders neemt enkele malen per maand of vaker geld op bij een geldautomaat. Een belangrijke reden (36%) om geld op te nemen is iets willen kopen, boodschappen of een bezoek aan een horecagelegenheid. Dat is opmerkelijk en onnodig omdat juist in die situaties bijna altijd een betaalautomaat aanwezig is. Een vijfde neemt geld op om iemand persoonlijk te betalen en zo’n 45% geeft aan (nog) geen specifieke bestemming te hebben, maar het belangrijk te vinden om voldoende contant geld op zak te hebben. Deze gegevens zijn afkomstig uit onderzoek onder het LISS panel van CentERdata* (voorjaar 2012).

* Vragenlijst onder 5.872 respondenten (15 jaar en ouder) van het LISS panel van CentERdata, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Noot voor de pers
Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij:

Renate de Vree, Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen,
rdevree@efficientbetalen.nl, 070-3206730.

Jannemieke Zandee, Betaalvereniging Nederland,
j.zandee@betaalvereniging.nl, 020 305 19 85 of 06 55 74 08 21