Contactloos betalen handig bij visuele beperking

Op 9, 10 en 11 april konden bezoekers van de ZieZo-beurs, de nationale Oogbeurs over leven met minder zicht, het gemak van contactloos betalen ervaren. Vooral voor mensen met een visuele beperking is contactloos betalen een uitkomst, omdat het bij bedragen tot en met 25 euro niet nodig is een pincode in te toetsen. Een ander voordeel is dat je kan betalen door alleen de pas in de hand te houden en er dus niet gezocht dient te worden naar de precieze plek om hem in te steken.

Oefenen-met-contactloos-betalen-op-de-ZieZo-beurs

De Oogvereniging heeft in samenwerking met Betaalvereniging Nederland, Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen en enkele betaalautomaat-leveranciers in de eigen stand van de ZieZo-beurs een proefopstelling geplaatst. Daar konden bezoekers rustig oefenen met contactloos betalen en vragen stellen. Veel bezoekers van de beurs hebben hiervan gebruikgemaakt.

De proefopstelling oogstte complimenten en leverde een aantal nuttige adviezen op: maak het bedrag in het scherm van de betaalautomaat groter en voorzie de betaalautomaat eventueel van een spreekfunctie.

Contactloos betalen in de lift
Inmiddels zijn er meer dan 9,5 miljoen betaalpassen en mobiele telefoons met contactloos betaalfunctie in omloop. Consumenten kunnen hiermee bij 70.000 betaalautomaten in Nederland contactloos betalen (1 op de 5). Het aantal contactloze betalingen is in maart gestegen naar ruim 4,4 miljoen betalingen. Dat is een stijging van 36% ten opzichte van februari dit jaar.

Aantal_contactloze_betalingenDe meeste contactloze betalingen vinden plaats in de segmenten cateringm restaurants en supermarkten. Vooral kleine bedragen worden contactloos betaald want 80% van de contactloze betalingen is lager dan 7,50 euro.

Verdeling_contactloze_pintransacties