Snel en veilig betalen bij parkeerautomaten

Vandaag starten ING, de gemeente Den Haag en TMC (leverancier van parkeerautomaten) een proef met een snelle en veilige manier van betalen bij parkeerautomaten. Na het insteken van een betaalpas en het kiezen van de gewenste parkeertijd, moeten parkeerders slechts op OK drukken om de betaling af te ronden. De proef in Den Haag duurt twee maanden en is bedoeld om ervaring met de nieuwe betaalwijze op te doen voordat die landelijk kan worden ingevoerd.

Niet alleen snel, ook veilig

Deze nieuwe manier van elektronisch betalen is niet alleen snel en gemakkelijk, maar ook veilig omdat er geen pincode aan te pas komt die kan worden afgetapt of afgekeken. Daardoor loont het voor criminelen niet meer om bij parkeerautomaten te skimmen. Zonder pincode heeft een skimmer namelijk niets aan de magneetstripgegevens die hij tijdens het skimmen afleest van een betaalpas.

Alleen voor parkeren

Deze nieuwe betaalmethode wordt in Nederland alleen ingevoerd voor parkeren met een maximum bedrag van 50 Euro. Hiermee is het risico op misbruik – na verlies of diefstal – beperkt. Na positieve resultaten van de proef in Den Haag wordt deze manier van betalen bij parkeerautomaten in de loop van 2013 geleidelijk ingevoerd. Hiervoor moeten banken hun betaalsystemen wijzigen en exploitanten van parkeerautomaten hun apparaten aanpassen. Onder meer in België, Frankrijk en Italië heeft men al geruime tijd positieve ervaringen met elektronisch betalen zonder pincode, bij parkeerautomaten en tolwegen.

Nog niet geschikt voor alle betaalpassen

Deze manier van betalen is geschikt voor alle Nederlandse betaalpassen met uitzondering van de passen van de Rabobank. Pashouders van de Rabobank kunnen pas halverwege 2013 volgens deze methode bij parkeerautomaten betalen. Zolang er nog Nederlandse banken zijn die de nieuwe betaalwijze niet ondersteunen, blijft het mogelijk om bij het parkeren andere elektronische betaalmiddelen te gebruiken, bijvoorbeeld de Chipknip.

Noot van de redactie 
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:

Jannemieke Zandee, woordvoerster Betaalvereniging Nederland
T 020 305 19 85, M 06 55 74 08 21, j.zandee@betaalvereniging.nl

Lia Bos, Bestuursvoorlichter Den Haag,
M 06 46 40 78 16, E: lia.bos@denhaag.nl