“Skimmen al bijna uitgebannen”

Pincode afschermen“Skimmen is na dit jaar verleden tijd”, dat zegt Chris Buijink, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De schade door skimmen daalde van 10,8 miljoen euro in het tweede halfjaar van 2012 naar 5,9 miljoen euro nu. Dat is een daling van 45 procent.

Volgens Buijink is de daling goed nieuws maar betekent deze niet dat we nu achterover kunnen leunen: ‘Na jaren van soms exponentiële stijging is de trend nu dalend en daar zijn we uiteraard blij mee. Het is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van banken, toonbankinstellingen, politie en justitie en de oplettendheid van klanten. Dat neemt niet weg dat criminelen blijven zoeken naar manieren om aan geld te komen. Banken zetten daarom alles op alles om fraude te voorkomen en klanten uit te leggen hoe ze veilig kunnen bankieren.’

De daling van schade door skimming is vooral het resultaat van geoblocking, waarbij de magneetstrip op de betaalpas standaard is ‘uitgeschakeld’ voor gebruik buiten Europa. Sinds de invoering van de EMV-chip (‘het nieuwe pinnen’) in 2012 was het al vrijwel onmogelijk om in Europa te cashen met geskimde kaarten. Door die EMV-chip worden betaalautomaten in de bemande retailmarkt (met name winkels en horeca) niet meer aangevallen. Om daarnaast skimming op geldautomaten en onbemande betaalautomaten (in de parkeer- en benzinebranche) verder te voorkomen, hebben de banken en de Betaalvereniging Nederland in de eerste helft van 2013 aanvullende maatregelen genomen waardoor skimming steeds minder vaak voorkomt.