Ook in Nederland veel meer gewinkeld rond Black Friday

Rond Black Friday is dit jaar in Nederland veel meer met de pinpas afgerekend dan tijdens dezelfde koopjesdagen vorig jaar. De sterkste stijging in het aantal pinbetalingen aan de kassa was op zondag 26 november: 13,5 procent meer dan op de vergelijkbare zondag in 2016. Op zaterdag 25 november werd 9 procent vaker gepind dan een jaar eerder. 

Traditioneel ligt de piek voor pinnen in de dagen vlak voor Kerstmis. Dan wordt er tot wel 70 procent vaker gepind dan op overeenkomstige gewone dagen.

Nederlanders rekenen meer dan 55 procent van hun aankopen aan de toonbank met hun betaalpas af. De helft van alle pinbetalingen gebeurt al contactloos. Inmiddels wordt mobiel contactloos betalen met een Android smartphone breed aangeboden, door zeven banken. Sinds 1 januari 2017 is het aantal gebruikers van mobiel aftikken aan de kassa daarom meer dan verdubbeld, van bijna 150.000 gebruikers naar ruim 320.000 gebruikers.

De hierboven genoemde percentages zijn ontleend aan de rapportage over pinnen van transactieverwerker equensWorldline aan Betaalvereniging Nederland. Die rapportage wordt door de Betaalvereniging omgerekend naar totalen voor heel Nederland.