Géén contactloos zakkenrollen in Deventer

De berichten van media en politie dat er afgelopen weekend bij een drukbezocht evenement in Deventer sprake zou zijn geweest van contactloos zakkenrollen, kunnen gelukkig worden ingetrokken. Er zijn geen mobiele contactloze betaalautomaten gevonden die daarvoor kunnen worden misbruikt en er hebben zich geen gedupeerden gemeld. Dat bevestigt nu ook politie Oost-Nederland.

Sinds contactloos betalen in Nederland mogelijk is, is er niet één geval van contactloos zakkenrollen voorgekomen. Daarvoor zijn diverse redenen. De belangrijkste reden is dat iemand die een mobiele betaalautomaat misbruikt, snel door de mand valt. Daarnaast kan maar een klein bedrag buitgemaakt worden. Het loont gewoon niet voor criminelen.

Iedereen kan een betaalautomaat kopen, zelfs tweedehands op Marktplaats. Een contactloze betaalautomaat kan echter alleen worden aangesloten en gebruikt als de aanvrager ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en een betaalrekening heeft. Pinbetalingen worden op zijn vroegst de volgende werkdag op die betaalrekening bijgeschreven en kunnen makkelijk worden getraceerd. De pakkans bij misbruik van de automaat is daardoor hoog.

Het  is behoorlijk lastig om ongemerkt een contactloze betaling tot stand te brengen. Alleen kleine bedragen tot en met 25 euro kunnen zonder pincode contactloos worden betaald. Daarvoor moet de betaalautomaat op minder dan 5 cm van de betaalpas worden gehouden. Een andere contactloze pas in de buurt van de betaalpas zorgt er al voor dat een contactloze betaling mislukt. Zo zorgen onder meer een rijbewijs, identiteitskaart, OV-chipkaart of een andere contactloze betaalkaart naast een betaalpasje er al voor dat er niet contactloos kan worden betaald.

Mocht ondanks alle hindernissen en voorzorgsmaatregelen toch iemand slachtoffer worden van contactloos zakkenrollen, dan zal de bank de schade volledig vergoeden.

Shouldering

Een vorm van fraude die wél echt voorkomt is het zogeheten ‘shoulderen’. Daarbij kijkt de fraudeur eerst de pincode af terwijl het beoogde slachtoffer ergens betaalt of geld opneemt. Daarna steelt hij de pas zelf. Contactloos betalen zonder pincode is juist een manier van pinnen waarbij shouldering niet mogelijk is en wordt om die reden aan kwetsbare consumenten aanbevolen.

Bekijk hier de animatie gemaakt over de veiligheid van contactloos betalen: