Contactloze betaalpas is veilig

Contactloos zakkenrollen waarbij een crimineel ongemerkt een contactloze betaling bij een nietsvermoedend slachtoffer tot stand brengt, is in Nederland nog niet voorgekomen. Mocht er toch iemand schade door leiden, dan zal zijn bank dat volledig vergoeden. Per geslaagde poging kan er nooit meer dan 25 euro worden afgeboekt en de crimineel valt snel door de mand. Daardoor is deze vorm van fraude niet lonend en is de verwachting dat het ook in de toekomst weinig zal voorkomen. De Nederlandse banken houden de vinger strak aan de pols.

Om een betaalautomaat te kunnen gebruiken, moet die door een bank of betaalinstelling worden geregistreerd en op het pinnetwerk worden aangesloten. De betalingen met de automaat kunnen alleen naar een zakelijke bankrekening worden overgeboekt. Banken en betaalinstellingen staan onder toezicht en moeten een vergunning hebben. Aan ondernemers die een betaalautomaat willen aansluiten, worden strenge voorwaarden gesteld. Ze moeten zich onder meer van tevoren legitimeren, ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en ze mogen niet voorkomen in het financiële incidentenregister. Wie een contactloze betaalautomaat misbruikt om ongemerkt betalingen uit te voeren, kan snel worden opgespoord, afgesloten en vervolgd.

Met een onopvallende contactloze betaalautomaat kan over afstanden van meer dan 4 centimeter geen goede verbinding met een contactloze betaalpas worden gemaakt. De betaalautomaat moet dus heel dicht bij de betaalpas worden gehouden. Als er dan toch ongemerkt een betaling tot stand wordt gebracht, dan wordt het geld altijd goed traceerbaar naar een zakelijke bankrekening overgeboekt. Het geld rolt niet magisch als muntjes en bankbiljetten in de zakken van de crimineel.

Kortom, voor een crimineel is de opbrengst laag (25 euro per geslaagde poging) en de pakkans is groot (de betaalautomaat is goed geregistreerd en het geld kan alleen naar een zakelijke bankrekening worden overgeboekt). Bovendien vergoeden de banken alle eventuele schade.